Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić verovatno je političar s najviše odlikovanja dobijenih od Srpske pravoslavne crkve. Nakon što je za poslednjih pet meseci dobio dva nova ordena, kolekcija njegovih crkvenih priznanja praktično je upotpunjena. Verski analitičari smatraju, međutim, da Ilić ova odlikovanja ne zaslužuje.

Velimir Ilić je u maju dobio Orden Svetog cara Konstantina kao priznanje „za doprinos u dovršavanju bogomolje u Kačulicama“, a potom mu je pre dve nedelje, prilikom osvećenja nove crkve u Ljubiću, patrijarh Irinej dodelio Orden Svetog Stefana Prvovenčanog, „za zasluge podizanja novih hramova i obnove postojećih“.

Poslednje odlikovanje patrijarh Iliću nije, kako se očekivalo, predao na svečanosti osvećenja novog ljubićkog hrama, već na ručku u obližnjem restoranu.

– Mala su Veljina prsa da primi sva odlikovanja koja je zaslužio, a sada je dao priliku crkvi da ga i ovom prilikom nagradi jednim od svojih priznanja. Koliko znam, fali mu još samo ovaj orden da upotpuni svoju kolekciju. Velja čini ono što svi mi očekujemo od njega, pomaže svoj kraj, svoj narod i, naravno, svoju Srbiju – rekao je patrijarh Irinej uručujući Iliću Orden Svetog Stefana Prvovenčanog.

Uz ova dva, Velimir Ilić u svom vlasništvu ima još tri prestižna ordena SPC.

Patrijarh Pavle mu je 2006. godine dodelio Orden Svetog Save za obnovu manastira Mileševa, a iste godine od vladike šabačkog Lavrentija dobio je Orden Svetog vladike Nikolaja. Prošle godine u Kragujevcu uručen mu je i Orden Svetog Simeona Mirotočivog.

– Priznanja koja je predsednik Nove Srbije Velimir Ilić dobio od SPC potvrda su njegovih ljudskih, graditeljskih i političkih vrednosti, kao i dokaz da u Srbiji i danas postoje političari koji imaju potencijal da nastave s delima tamo gde su stali Stefan Nemanja i mnogi srpski kraljevi i ktitori kroz našu istoriju – rečeno nam je u pres službi Nove Srbije.

Blic, Patrijarh u kafani odlikovao Ilića: Mala su Veljina prsa da stanu sva ordenja, 03. nov

* * * * *

ČAČAK, 4. novembar 2013, (Njuz) – Ministar urbanizma i građevine Velimir Ilić pokušao je od konobara koji ga je probudio za kafanskim stolom u selu Ljubić kod Čačka da sazna odakle mu orden Svetog Stefana Prvovenčanog koji je našao u svom džepu.

Kako Njuz nezvanično saznaje, Ilić je konobara upitao da mu detaljno ispriča sve što se sinoć dogodilo, i da ne preskoči nijedan detalj.

– Ministar je rekao da ima nekoliko rupa u sećanju i da ne može da najbolje poveže šta se sve događalo između pet popodne i trenutka kad se probudio. Pokušao sam da mu objasnim da mu je patrijarh lično dao taj orden, ali mi nije verovao, čak je i rekao da nema teorije da bi patrijarh nekome dao orden u kafani – kaže za Njuz Raden Mlađenović (33), konobar koji je ostao poslednji da izbaci đubre i probudi preostale goste.

Prema njegovim rečima, ministar Ilić je nakon toga otišao iz kafane i od tad mu se gubi svaki trag. Mlađenović tvrdi da je pre nego što je otišao, Ilić sve prisutne u kafani pitao „da mu objasne šta se tačno dogodilo sinoć“, „da li je u nekoj nevolji“, kao i da li neko zna „kakva mu je ovo fleka na leđima“.

Prema njegovim rečima ministar Ilić je nakon toga otišao iz kafane psujući „boga blesavoga svima koji se sa njim šegače na ovakav način“. Mlađenović kaže da je Ilić rekao da ovo nije prvi put da mu poturaju neki nakit i da će „ubiti boga u onome ko se sa njim ovako šali, čim sazna ko je u pitanju“.

Njuz.net, Velimir Ilić pitao konobara koji ga je probudio odakle mu orden Svetog Stefana Prvovenčanog, 10. novembar

Comments are closed.