Jevrejska opština Novi Sad tražila je da na pomenu žrtvama Novosadske racije govori i direktor Centra “Simon Vizental” iz Jerusalima Efraim Zurof.

Jevrejska opština je izrazila žaljenje što što se bačka eparhija SPC protivi toj mogućnosti.

U saopštenju je potvrđeno da su predstavnici eparhije Jevrejskoj opštini u više navrata saopštili da neće dozvoliti da Zurof govori jer on u Novi Sad dolazi na poziv gradskih vlasti.

“Efraim Zurof je čovek koji na globalnom nivou predstavlja živi simbol borbe protiv nacizma. On je često, baš u Novom Sadu, širio poruku ljubavi i s njegovim građanima delio bol i borio se za procesuiranje preostalih ratnih zločinaca”, navodi se u saopštenju Jevrejske opštine.

Ocenjuje se da stav bačke eparhije nije u duhu “zajedničkih patnji bratskih naroda, srpskog i jevrejskog”, i izražava nada da će bački episkop Irinej “preinačiti svoju odluku o zabrani obraćanja Efraima Zurofa”.

Efraim Zurof je proglašen za počasnog građanina Novog Sada 2008. godine, jer se zalagao da bivši mađarski žandarmerijski kapetan Šandor Kepiro bude osuđen zbog svog učešća u Novosadskoj raciji, januara 1942. godine.

Comments are closed.