Djaci iz Mladenovca osvojili Evropu

U konkurenciji skoro 400 ekipa sa celog kontinenta, naši đaci pobedili u vođenju virtuelne banke

Profesor Predrag Matović, Nemanja Markićević i Branko Mirković u redakciji „Politike” (Foto A. Vasiljević)

Nemanja Markićević i Branko Mirković, učenici četvrtog razreda Tehničke škole u Mladenovcu, ovogodišnji su pobednici evropskog takmičenja „Banke u akciji”. Takmičenje je trajalo četiri meseca, od sredine januara, kada je startovalo 396 ekipa iz 12 evropskih zemalja, a prošle subote bilo je veliko finale, u kojem su, osim našeg, učestvovali timovi iz Litvanije, Bugarske, Italije, Grčke i Slovačke. Nemanja i Branko osvojili su prvo mesto u veoma jakoj konkurenciji, sa 370 poena, što znači da su 3,7 puta uvećali poslovanje svoje virtuelne banke.

– Nagrada za osvojeno prvo mesto iznosi ukupno 300 evra, za nas dvojicu. Kako su nam objasnili – i u Evropi je kriza. Do pretprošle godine, finala su bila u Briselu, Parizu, Bukureštu, a od tada se održava onlajn. Znači, mi sedimo za kompjuterom i odigravamo poteze, odnosno donosimo bankarske odluke. Dobijamo određene vesti koje opisuju stanje na tržištu, proučavamo ih i donosimo odluke o poslovanju banke. Naša „baza” bila je naša škola u Mladenovcu. Odluke smo donosili obično ponedeljkom i petkom, i trebalo nam je u proseku po sat vremena dnevno – pričaju novopečeni bankarski šampioni, koji su posetili redakciju „Politike”.

Kako kažu, na njima je bilo da donose odluke o visini kamatnih stopa za kredite i štednju, koliko novca da ulože u marketing, istraživanja i razvoj banke.

– Startovali smo sa 100.000 dolara osnivačkog kapitala, a uspeli smo da ga dupliramo i da znatno uvećamo kreditni potencijal naše banke. Na kraju, držali smo skoro 40 odsto tržišta kredita u toj virtuelnoj zemlji. U finalu smo imali scenario države u kojoj je došlo do prevremenih izbora, zatim do promene vlasti i sistema. Usledio je nagli razvoj ekonomije i privatnog preduzetništva. Građani i male firme masovno su uzimali kredite, što je nama odgovaralo i uspeli smo da to iskoristimo za naše poslovanje – otkrivaju Nemanja i Branko.

Sve je počelo 2008, kada im je odeljenjski starešina Predrag Matović, koji im predaje elektrotehniku, predložio da učestvuju u programu „Banke u akciji”.

– Probali smo da vidimo kako je i pronašli smo sebe u tome. Iz godine u godinu, bivali smo sve uspešniji, iskusniji. Da li bismo umeli da se snađemo na poziciji menadžera prave banke, ostaje pitanje, ali je sigurno da smo veoma dobro upoznali način funkcionisanja bankarskih institucija – objašnjavaju prvaci Evrope.

Zanimljivo je da nijedan od njih sebe u budućnosti ne vidi kao bankara. Nemanja planira da upiše višu školu ili fakultet, iz oblasti internet tehnologija ili programerstva. Branko već tačno zna šta će dalje – pohađaće Policijsku akademiju, zanima ga čista kriminalistika.

Nemanja i Branko predstavili su Srbiju u najboljem svetlu, kao prva ekipa iz naše zemlje koja je osvojila ovo takmičenje.

– Osvetlali smo obraz i svojoj školi i svom gradu. Svi su nam davali podršku, a posebno naši drugovi Stefan Stamenković, David Kostić i ostali. Jednostavno, svakodnevno su bili uz nas – kažu šampioni.

Politika, 31. maj

Comments are closed.