sveštenici u Eparhiji mileševskoj presavili su tabak i uputili pismo u Patrijaršiju sa molbom da im se pomogne. Prema saznanjima „Blica”, sveštenici navode da, osim što ih vladika Filaret „progoni i proklinje i njih i njihove porodice i malu decu”, naplaćuje im 3.000 dinara svaki put kada izlaze izvan teritorije eparhije, pa makar razlog bio i odlazak kod doktora ili na sahranu najbližih članova porodice.
Prema saznanjima „Blica”, sveštenici moraju da pišu molbu vladici Filaretu kada izlaze iz eparhije i da na nju sa spajalicom zakače novac. U molbi navode gde idu, zašto i koliko ostaju. Molbu i novac daju arhijerejskom namesniku, a on potom prosleđuje vladici. Iako većina od četrdesetak sveštenika koliko ih služi u Eparhiji mileševskoj živi na rubu egzistencije, veći problem od plaćanja takse vladici je činjenica da im on ponekad i ne odgovori na molbu, a tada i ne mogu da napuste eparhiju. Sveštenici se ne usuđuju ni nakratko da izađu iz eparhije ma koji razlog da je posredi jer se boje „vladičine naravi”.

– Sveštenik kome se upokojila majka nije otišao na sahranu jer nije smeo da izađe iz eparhije u strahu da mu ne zabrani sveštenodejstvo. Takav slučaj imamo i sa sveštenikom kome je umro brat, ali jedan od najdrastičnijih primera je da je sveštenik koji je trebalo da ide na operaciju u Crnu Goru umalo umro iščekujući vladičin odgovor. Svako od nas zna da ne treba ovako javno govoriti o vladici, ali moramo niko da shvati koliko je naša muka prevelika, niko da pomogne – kaže jedan od sveštenika Mileševske eparhije čije je ime poznato redakciji “Blica”.

Comments are closed.